Czerwone wina – główne kategorie

Nie ma jednej ściśle określonej klasyfikacji win czerwonych, jednakże wśród wielorakich ich typów wydziela się między innymi bogaty wachlarz napitków szlachetnych z kategorii wytrawnych. Są to w zasadzie pierwsze rodzaje winnych napitków jakie w ogóle pojawiły się na rynku tego typu alkoholi.

Kieliszek czerwonego wina na tle zachodu słońca
W zakresie selekcji win czerwonych można wspomnieć o podziale na wino delikatne, czyli czerwone typu włoski merlot, jakie nie jest szczególnie aromatyczne. Do tego również dochodzi bardzo delikatne w posmaku wino wyraziste aromatycznie i posmakiem nieco mocniejsze niż przykładowo włoski merlot, a mianowicie delikatny australijski shiraz. Wśród jego cech szczególnych wyróżnia się na przykład niską zawartość garbników. Do tego trzeba także wspomnieć o winach z Corbieres, które bazują na rześkości i energetyczności. W gre wchodzi tu między innymi ich solidna struktura i bardzo bogaty skład, co sprawia, że wina tej kategorii stają się niesamowicie intensywne w smaku i przy tym bardzo aromatyczne zapachem. Mają one nutę przypraw. Podobnie ciekawie prezentują się też wina potężne smakowo, które są bardzo intensywne i raczej nie wszystkim przypadną do gustu. Mowa tu o winach takich jak chociażby cabernet sauvignon z Napa Valley. Jeszcze inną grupę winnych napitków obejmują wina musujące. Są one podzielone wewnętrznie na parę innych kategorii takich jak chociażby wina robione metoda szampańską czyli klasyczną bądź innymi słowy tradycyjną, ale także metoda Carstensa bądź Charmata a więc tak zwanym sposobem zbiornikowym. W praktyce wytwarzanie win musujących opiera się na procesie saturacji dwutlenkiem węgla. Jest to wpompowywanie wyżej wspomnianego dwutlenku węgla konkretnie do kadzi z winem w której dojrzewa napitek.
Artykuł dzięki:

Dowiedz się więcej o winie z naszych artykułów:
[the-post-grid id="212" title="winkooo"]