W zakresie win czerwonych i białych, jak również i trzeciej kategorii tego typu napitków, to jest win różowych, wydziela się mnóstwo rozmaitych gatunków pochodzących z przeróżnych regionów. Niemniej jednak, mimo że wszystkie one są bardzo mocno zróżnicowane aromatem i smakiem, dodatkowo okazują się także podzielone na szereg wielorakich podkategorii. Mowa zwłaszcza o podziale na wytrawne, słodkie, półsłodkie i półwytrawne.
Wina dzielą się też pod kątem dojrzałości owoców, z których są robione. Biorąc ten fakt pod uwagę, można mówić o winach współczesnych czerwonych mocno wytrawnych jakie idealnie nadają się do serwowania posiłków. Pod kątem smaku oraz procesu produkcyjnego można mówić o podziale na wina lodowe, a także botrytyzowane oraz te pochodzące z winorośli z późnego zbioru. Jeszcze co innego to wina dojrzałe, które cechują się równowagą kwasowo-zasadową oraz wysoką jakością i nietuzinkowym aromatem. Dodatkowo, w kategorii win czerwonych znajduje się mnóstwo wielorakich win znakomicie nadających się do dojrzewania w dębinie, co przekłada się na ich lepszy posmak.
Przyda się też wydzielić wina białe w tym wytrawne mające nieco kwiatowy aromat i owocowy posmak. Tak jest chociażby z niemieckimi rieslingami. Do tego, dochodzą również wina wytrawne dobrze zbudowane, czyli te, których proces dojrzewania obejmuje leżakowanie w dębinie i tak jest chociażby z białymi burgundami. Dodatkowo, nie zapominajmy też o półwytrawnych winach owocowych i kwiatowych jak chociażby wina z regionu Mozeli, które pochodzą z późnego zbioru.
Artykuł dzięki:
Dowiedz się więcej o winie z naszych artykułów:
[the-post-grid id="212" title="winkooo"]