Wino to napitek alkoholowy, który produkowany był w szczególności na terenie Kaukazu. W dawnych stuleciach robiono wino masowo, z zastosowaniem zwłaszcza winogron wysokiej jakości, pochodzących z tamtejszych obszarów. Pierwsze wzmianki na temat winnego napoju alkoholowego pojawiły się w dwunastym stuleciu.
Wino tworzone było przez zakonników, co utrzymało się w historii tego napoju przez wiele lat. Robione na podstawie procesu fermentacji z beczki idealnie nadawało się do napełniania dzbanów. W szczególności pierwsze napoje winne z winorośli winogron pojawiły się na karcie historii w stuleciu trzynastym. Winorośle w szczególności przedstawiane były jednakże nie tylko w czasach średniowiecza, co w oparciu o hieroglificzne obrazki z prasy winiarskiej, a więc już w okresie Starożytnego Egiptu. Było to w okresie pierwszej dynastii, czyli mniej więcej w trzy tysięcznym roku przed naszą erą. Winogrono posłużyło do wytwórstwa wina między innymi w czasach rozwoju Starożytnego Rzymu, czy też w dawnej Grecji oraz z czasem rozpowszechniło się też na inne miejsca na terenie dawnej Europy. W zakresie produkcji win na dziś dzień królują zwłaszcza Francja, Włochy, Portugalia, Hiszpania, ale także i Niemcy czy Węgry. Jakiś czas temu wino było spożywane tylko przez warstwę duchownych, po to, ab szerzyć chrześcijańskie obrządki mszalne. Wraz zbiegiem lat stało się szlachetnym trunkiem, który zaczęto spożywać systematycznie w celu biesiadowania, a także do posiłków, jako standardowy napój jedzonych do obiadu czy wystawniejszej nieco kolacji.
Artykuł dzięki:
Dowiedz się więcej o winie z naszych artykułów:
[the-post-grid id="212" title="winkooo"]