Wyróżnia się szeroki wachlarz rozmaitych rodzajów win, które dzielą się w zależności od tego jakie mają posmaki oraz aromaty. Wiele zależne jest także od tego, jak długo i w czym dokładnie leżakują. Dowiesz się szczegółów na ten temat w dalszych fragmentach. Więcej w poniższych akapitach.
W zakresie selekcji win należy wspomnieć o tym, że wina dzieli się pod kątem ich posmaku przede wszystkim na wytrawne oraz półwytrawne, zwłaszcza te o czerwonym zabarwieniu. Do tego należy także wspomnieć o tych z owocowymi posmakami i nutami zapachowymi kwiatowymi. Takie są przykładowo niemieckie rieslingi, ale też i dojrzewające w dębinie białe burgundy. Jeszcze czymś innym są popularne gatunki z regionu Mozeli, które stanowią wina z późnego zbioru. Cechują się one zwłaszcza słodkawym posmakiem i półwytrawną goryczką. Dodatkowo, nie możemy podczas klasyfikacji zapomnieć także o winach czysto słodkich, które są robione z winogron ze szlachetną pleśnią. Takiego typu wina to między innymi sauternes.
Jeszcze inna klasyfikacja umowna win czerwonych bazuje przede wszystkim na podziale zakładającym wydzielenie win czerwonych takich jak chociażby tradycyjny włoski merlot, który jest bardzo mało wyrazisty więc i tym samym jako mało charakterystyczny w smaku, jest też mniej aromatyczny. To wino dość delikatne i także niekoniecznie bardzo wysokoprocentowe. Podobnie z winami łagodnymi, jakie odznaczają się wyrazistym owocowym posmakiem. W nich jest bardzo niska zawartość garbników. Tak odznacza się powiedzmy australijski shiraz.
Artykuł dzięki:
Dowiedz się więcej o winie z naszych artykułów:
[the-post-grid id="212" title="winkooo"]