Podział win obejmuje zwłaszcza trzy główne kategorie, a mianowicie wina czerwone, białe oraz różowe ale w ich obrębie mowa też o wewnętrznej dalszej selekcji uwzględniającej między innymi podział na wina wytrawne, półwytrawne, słodkie, półsłodkie oraz musujące. Te ostatnie stanowić będą główny temat niniejszego artykułu poradnikowego, który przedstawiać będzie szeroki wachlarz rozmaitych informacji na temat wytwórstwa win musujących. Więcej w dalszych fragmentach.
Wina musujące opierają się zwłaszcza na charakterystycznej dla ich kategorii metodzie tworzenia. Mówi się tu o procesie rozumianym na dwa możliwe i najpowszechniejsze sposoby, a więc chodzi o metodę klasyczną czy też tradycyjną, a więc tak zwaną metodę szampańską. Kolejny podział obejmuje natomiast metodę transferową, a ta bazuje na innymi słowy metodzie zbiornikowej. Jest to metoda Charmata bądź Carstensa. W tym drugim z wymienionych przypadków stawiamy na saturacje dwutlenkiem węgla, co natomiast odbywa się na podstawie wpompowywania dwutlenku konkretnie do kadzi. To, jakiego typu sposób zostanie ostatecznie wybrany uzależnione jest zwłaszcza od czasu upływającego od momentu gdy wino zetknęło się z drożdżami i z nimi połączyło w procesie dojrzewania. Warto nadmienić, że chodzi tu o dojrzewanie nad osadem, czyli tak zwaną metodę sur lie. Jeszcze co innego to proces fermentacji wtórnej. Jest także opcja tworzenia win z użyciem specjalnych wzmacniaczy. Są w ten sposób urozmaicane i zwiększane procentami alkoholowymi wina cierpkie i wytrawne.
Artykuł dzięki:
Dowiedz się więcej o winie z naszych artykułów:
[the-post-grid id="212" title="winkooo"]