Otrzymywany w ramach procesu fermentacyjnego. Pozyskiwany z zastosowaniem moszczu winogronowego. Tak właśnie w wielkim skrócie ujmując powstaje trunek szlachetny zwany winem. Więcej na ten temat dowiesz się z dalszych fragmentów niniejszego tekstu.
Warto nadmienić, że istnieje dziś tak szeroki wachlarz rozlicznych win, które są mocno zróżnicowane pod kątem zarówno wielorakich odmian winorośli, jak także i technik pozyskiwania win. W głównej mierze mowa o wyróżnianiu standardowego podziału na wina różowe, białe oraz czerwone. W oparciu o tenże podział wyróżnia się klasyfikację na wina półsłodkie, słodkie oraz wytrawne i półwytrawne. Dodatkowo, są także wina musujące oraz niemusujące, czyli takie lekko gazowane. W zakresie dziedziny wiedzy natomiast wyróżnia się nawet jedną z klasycznych nauk, która opiera się na wytwórstwie wina, a mianowicie mowa tu o enologii.
Wino zbudowane jest w większości z wody, bowiem jest to z reguły między siedemdziesiąt pięć a dziewięćdziesiąt procent wody. Do tego także dochodzi etanol i polisacharydy czy też glicerol i wielorakie kwasy. Nie zapominajmy również o związkach fenolowych, witaminach oraz solach mineralnych. W każdym napoju prawdziwie winnym znajduje się mnóstwo rozlicznych substancji zdrowotnych, więc nie jest to coś, co z założenia z racji klasyfikacji do kategorii alkoholu trzeba odrzucać. Wino posiada wiele właściwości pozytywnie wpływających na zdrowie. Oczywiście, jak wszystko trzeba jednak sobie wino dawkować i spożywać je z umiarem.
Artykuł dzięki:
Dowiedz się więcej o winie z naszych artykułów:
[the-post-grid id="212" title="winkooo"]