Wina i ich klasyfikacja

Jeśli chodzi o to, jak wino prezentuje się na tle szerokiego wachlarzu rozmaitych innych napojów alkoholowych, w szczególności trzeba zwrócić uwagę na fakt, że jest to napitek bazujący zwłaszcza na długiej historii oraz na tym, że to trunek uznawany od stuleci za szlachetnych alkohol, który jest czymś więcej niż używką jak ma to miejsce w przypadku innych trunków. Niemniej jednak, chociaż rodzajów win i ich podział jest niesamowicie szeroki, warto wspomnieć, że po dziś dzień nie stworzono żadnego konkretnego, oficjalnie uznanego systemu jednoznacznej klasyfikacji napojów alkoholowych z kategorii wina.

Biorąc pod uwagę natomiast fakt, jak wiele jest zawartości procentowej alkoholu w winach, wyróżnia się podział na kilka typów win, w tym między innymi wyszczególnia się wina stołowe. Te mają w sobie przeważnie między dziewięć a piętnaście procent zawartości alkoholu. Dodatkowo, można także wspomnieć o winach wzmacnianych, softstart a więc takich, które celowo mają zawyżany poziom procentów. W tym przypadku mówi się zatem o trunkach, jakie mieszczą w sobie między siedemnaście a dwadzieścia dwa procent. Najczęściej proces wzmacniania wynika tu z dodawania destylatu. Warto jednakże mieć na względzie fakt, że termin wino stołowe wcale nie jest równoznaczny z tym, jakie kategorie jakościowe prezentują sobą wielorakie typy win wykorzystywane w innych krajach, gdzie odpowiednikami sformułowania wino stołowe są vino de mesa, Tafelwein czy vino da tavola. Jeszcze co innego stanowi prawodawstwo Unii Europejskiej, w obrębie którego mówi się o klasyfikacji win w zakresie podziału na dwie nadrzędne kategorie, a mianowicie wina gatunkowe oraz wina stołowe. Są one natomiast podlegające dalszej klasyfikacji pod kątem przede wszystkim podziału regionalnego.
Artykuł dzięki:

Dowiedz się więcej o winie z naszych artykułów:
[the-post-grid id="212" title="winkooo"]

Zobacz stronę autora: materiały termoizolacyjne