Pinot Noir

Spośród wielorakich typów modnych dziś win warto wspomnieć o niemal klasykach w dziedzinie szlachetnych trunków tu omawianych. W grę wchodzi przede wszystkim bogaty wachlarz czerwonych trunków, w tym na przykład Pinot Noir, który jest powszechnie znany w zasadzie każdemu bez wyjątku – czy to amatorom czy też mistrzom rozpoznawania smaku win. Wyrafinowane aromatycznie i nutą zapachowo-kwiatową, doskonale sprawdzają się jako nietuzinkowy i wykwintny dodatek do wielorakich typów dań, w tym do wołowych gulaszy, które w zasadzie powstają na bazie Pinot Noir bardzo często po to, ażeby podkreślić ich charakterystyczny posmak.

Nalewanie wina typu pinot noir
Młode Pinot Noir doskonale nadają się do ryb, a zwłaszcza do takich jak chociażby amur czy też łosoś. Nie zapominajmy też o tym, że to właśnie w oparciu o Pinot Noir tworzone są szampany czy też wina musujące. Są to odmiany dojrzałe, które tworzone są na bazie owocowych aromatów takich jak truskawki, maliny czy też wiśnie. Do tego świetnie nadają się Pinot Noir do potraw z makaronem w roli głównej, a także na bazie kaczki albo dzikich ptaków. Warto zaryzykować zaserwowanie Pinot Noir do tłustych ryb czy też do indyka. Jest to podstawowe wino, które samodzielnie się butelkuje i które cechuje się długim czasem leżakowania oraz dojrzewania długotrwałego. Należy dodać, że Pinot Noir przypomina Merlot oraz Carbonet. Generalnie jednak, w porównaniu z wyżej wymienionymi, Pinot Noir cechuje się zwłaszcza bardzo trudną i skomplikowaną uprawą wymagającą dużo fatygi ze strony uprawiającego ją, nawet w sprzyjających do tego warunkach środowiskowych.
Artykuł dzięki: