Wina stołowe

Mimo tego, że nie ma na dziś dzień żadnej konkretnej klasyfikacji gatunków win jakie występują na terenie chociażby krajów członkowskich Unii Europejskiej, warto nadmienić, że wyszczególnia się mnóstwo rozmaitych podziałów, w tym niektóre naprawdę bardzo precyzyjne, dokonane przez ekspertów w dziedzinie szlachetnego trunku jakim jest wino. Wiąże się to zwłaszcza z faktem, iż wina dzieli się ze względu między innymi na to, czy mowa o winach stołowych, czy tez wzmacnianych, wytrawnych, czy słodkich, a także biorąc pod uwagę ich rozmaity podział wewnętrzny na bazie procesu produkcyjnego.

Pokal z czerwonym winem stołowym
Wina i ich najbardziej wiekowy podział obejmuje selekcję pod kątem barwy, zapachu, jak także i cech konkretnych takich jak posmak i aromat. Mając to na względzie, warto nadmienić, że ten typ selekcji mówi o podziale na wina czerwone, białe oraz różowe. Te pierwsze z wyżej wymienionych to z reguły wina cierpkie w swoim smaku oraz wytrawne. Dodatkowo, należy także wspomnieć o podziale wewnętrznym, tym najbardziej ogólnym, w sferze win białych – wina mocniej bądź bardziej kwasowe, które mają silnie zróżnicowany poziom słodyczy. Do tego dochodzą tez wina różowe, które definiuje się mianem win pośrednich. Białe wina są zawsze chętnie wybierane do posiłków typu obfity obiad czy wykwintna kolacja. Do tego doskonale nadają się one do trzymania w dębinie, gdzie spokojnie leżakują i dojrzewają. Słodkie wina najczęściej są wypijane osobno, a więc na przykład mowa tu o winach lodowych, czy też botrytyzowanych oraz pochodzących z późnego zbioru.
Artykuł dzięki:

Dowiedz się więcej o winie z naszych artykułów:
[the-post-grid id="212" title="winkooo"]