Merlot

Czerwone wino zwane Merlotem okazuje się jedną z najpowszechniejszych odmian winorośli, jaka jest uprawiana na terenie Francji, skąd wychodzi zasadnicza część produkcji winnych napitków całego kontynentu europejskiego, a nawet i świata. Czym charakteryzuje się Merlot? W jaki sposób to wino można rozpoznać nie będąc nawet znawcą win? Więcej dowiesz się z dalszych fragmentów. Zachęcamy do poczytania wszystkich amatorów, którzy chcieliby poznać klasyki winnych napitków.

Kieliszek czerwonego wina typu merlot
Trunek o jakim tutaj mowa czyli czerwony Merlot to tradycyjne wino świata i swobodnie można powiedzieć, że król Francji i słonecznej Italii. Jest to wino uniwersalne, które jest zarówno butelkowane samo, bez dodatku innych winorośli ale także często stanowi wyrafinowany smakiem rodzaj wina w połączeniu c gatunkiem Cabernet Sauvignon. Łącznie pozwalają uzyskać lekka kompozycję, która będzie odznaczała się delikatnym posmakiem oraz śliwkowym odcieniem. Ma także w sobie owocowy aromat oraz przypomina czarną czereśnię. Do powszechnie znanych rodzajów Merlota zalicza się zwłaszcza Chateau Petrus, który jest robiony w przeszło dziewięćdziesięciu pięciu procentach ze szczepu właśnie odmian winorośli Merlot. Doskonale ten gatunek nadaje się do serwowania jako dodatek z potrawami. W szczególności dodaje się go do zapiekanych dań, na przykład z dużą ilością mięsa czy też serem i jego wyrafinowanymi, dojrzewającymi postaciami. Do tego wino to rewelacyjnie podkreśla smak wieprzowiny, dziczyzny czy królika. Jest znakomite do pasztetów i hamburgerów.
Artykuł dzięki:

Dowiedz się więcej o winie z naszych artykułów:
[the-post-grid id="212" title="winkooo"]